Vad kostar ett bröllop i Sverige?
Att det är bra att börja spara pengar till bröllopet i god tid känner nog de flesta till som går i giftermålstankar, men vad kostar egentligen ett bröllop i Sverige? Inget bröllop är det andra likt vilket innebär att det är svårt att få ett exakt pris på vad det kommer att gå på, innan planeringen dragit igång. För att försäkra sig om att budgeten kommer att räcka till kan det dock vara en bra idé att ha koll på vad den ungefärliga kostnaden för ett bröllop brukar landa på.
Eventuell kuvertavgift
Det är inte ovanligt att som brudpar be om en kuvertavgift. En kuvertavgift fungerar som en anmälningsavgift och är en avgift som gästen behöver betala för att få närvara under bröllopet. Det är svårt att på rak hand säga vad som är en rimlig kuvertavgift eftersom det beror mycket på den totala kostnaden av bröllopet.
I många fall rekommenderas det däremot att inte be varje gäst att betala mer än 300-400 kronor per person. En viktig sak att komma ihåg är att en kuvertavgift i de allra flesta fall ersätter bröllopspresenten. Ett brudpar som ber om denna typen av avgift förväntar sig därmed inte någon present, utöver summan för kuvertet.
Att varje gäst betalar för sig kan såklart ha en viss påverkan på den totala kostnaden för bröllopet. Det är därför viktigt att fundera på om en kuvertavgift är aktuell eller inte, redan i planeringen av budgeten.
Antalet gäster är avgörande för kostnaden
En faktor som i allra högsta grad är avgörande för den slutgiltiga kostnaden för ett bröllop är antalet bröllopsgäster. Det är inte ovanligt att listan på personer som brudparet önskar dela den stora dagen med är lång. Med en begränsad budget kan det vara nödvändigt att först och främst tänka om kring inbjudningslistan och minska antalet gäster.
Ett tips är att tänka att varje gäst kommer att kosta mellan 1500-2000 kronor. Med den här tumregeln till hjälp är det lättare att anpassa gästantalet till budgeten.
Genomsnittskostnaden för ett bröllop i Sverige
Enligt en undersökning som SBAB genomförde i maj 2023 visade det sig genomsnittskostnaden för ett bröllop mellan åren 2018-2023 var drygt 76 500 kronor. De brudpar som hade färre än 10 gäster lade i snitt drygt 6 800 kronor på sin stora dag. Undersökningen visade även att snittkostnaden för bröllop med 60-80 gäster var 133 000 kronor och att de bröllop med över 90 gäster i snitt kostade strax över 200 000 kronor.
Samma undersökning från maj förra året visar också att 30% av deltagarna i undersökningen lade över 100 000 kronor på bröllopet samtidigt som ungefär lika många uppgav att kostnaden för den speciella dagen landade under 20 000 kronor.
Dyrast bröllop i Stockholm
SBAB:s undersökning visade också att Stockholm har landets dyraste bröllop. De som gifter sig i Stockholm betalar i snitt drygt 114 500 kronor. Det finns dock flera förklaringar till varför bröllopen är dyrare i huvudstaden. Några av förklaringarna är att bröllopen många gånger är större och att hyran för bröllopslokaler är högre.
Budgetera för alla olika leverantörer
Budgeten för ett bröllop ska täcka en rad olika saker. Återigen är det viktigt att peka ut att alla brudpar och alla bröllop är högst personliga och därmed kan skilja sig åt. Några saker som de flesta par dock brukar lägga pengar på är hyra av bröllopslokal, brudklänning och kostym, frisör, makeup-artist, blommor, bröllopsfotograf, catering, ljud- och ljus, transport, trycksaker och andra typer av dekorationer.
Även här är det svårt att ge ett exakt pris på vad varje sak kan komma att kosta. I många fall beror det på vilken nivå av kvalitet som önskas. En mer exklusiv bröllopsklänning kommer att kosta mer än en enklare klänning på samma sätt som en meny tillverkad på högkvalitativa råvaror kommer att kosta mer än en meny med råvaror som inte håller samma kvalitet.
Här gäller det helt enkelt att göra en avvägning. Vilken kvalitet är man villig att betala för? Det är dock viktigt att poängtera att det dyraste alternativet inte alltid är det bästa. Det kan därför vara bra att göra research och att fråga runt bland vänner och bekanta, kanske kan någon rekommendera en bra och prisvärd florist eller DJ.
Är det vanligt att budgeten överstigs?
Alla har vi nog hört någon säga att bröllop i stor utsträckning överstiger budget. Enligt undersökningen som SBAB gjorde framgick det att det inte nödvändigtvis är sant. Endast en av fem menade att bröllopet blev dyrare än planerat. Majoriteten av deltagarna uppgav att kostnaden inte blev högre än vad som var tänkt från början.
Dyra och mer påkostade bröllop har dock en tendens att enklare överstiga budgeten. Mer än hälften av deltagarna som lade över 200 000 kronor på bröllopet avslöjade att det slutgiltiga priset blev högre än planerat.
Spara pengar på ett tryggt sätt
Det är vanligt att spara pengar till ett bröllop i flera år. Enligt Linda Jonsson, privat- och boendeekonom på SBAB, så är det bättre att spara pengar till bröllopet på ett konto med ränta än på börsen. Pengar på börsen riskerar att sjunka i värde tills dess att det är dags att plocka ut dem till bröllopet, något som vore väldigt tråkigt.
Det kan kännas svårt att ha en begränsad budget att förhålla sig och hur lockande det än må vara att spräcka den är det inte någon bra idé. Så länge ni inte planerar ett dyrare bröllop än vad ni egentligen har råd med så kommer det gå utmärkt.
Förhoppningsvis kan det här inlägget hjälpa er som går i bröllopstankar och funderar på hur mycket ett bröllop egentligen kan kosta. Var inte rädd för att be familj och vänner om hjälp! Med lite hjälp från nära och kära kommer bröllopet förhoppningsvis inte behöva kosta mer än planerat.