Hålla tal på ett bröllop - bra saker att tänka på
Att hålla tal vid bröllop är en viktig tradition som bidrar till festligheterna och ger gästerna en möjlighet att dela med sig av sina minnen med brudparet. För att undvika att talen tar överhanden och gör kvällen mindre njutbar finns det dock några viktiga saker att tänka på när det gäller planering och genomförande. Här är några tips om när och hur tal bör anmälas samt hur toastmaster eller toastmadame kan hantera tidsschemat för talen för att skapa en minnesvärd och flytande bröllopsfest.
Be talarna att anmäla sig i förväg
För att alla gäster som vill framföra en hälsning till brudparet ska ha möjlighet att göra det krävs det en viss struktur och planering.
Förhandsanmälan
Uppmana gästerna att meddela om de önskar hålla ett tal senast en månad före bröllopet. Detta ger bröllopsplaneraren eller toastmastern tid att ordna talen i en logisk och underhållande ordning.
Informera om deadline
Tydliggör en deadline för anmälan av tal i bröllopsinbjudan eller via en uppföljningskommunikation. Detta hjälper till att undvika överraskningstal som kan störa tidsplanen.
Tips till dig som toastmaster eller toastmadame
Som toastmaster eller toastmadame finns det några saker du kan göra för att underlätta för talarna och för att se till så att bröllopsfesten flyter på som den ska, både inför och under den stora dagen.
Inför bröllopsdagen
Innan bröllopet behöver du som toastmaster eller toastmadame kontakta varje talare för att få en bättre bild av hur de själva har tänkt sig sitt framträdande.
Förberedelse
Fråga gärna varje talare/grupp om vad deras tal ska handla och fråga gärna något som hjälper er hur att kunna presentera talaren/talarna, bonus är att också hitta en personlig låt som kan spelas medan talaren tar plats på scen!
Bestäm tidslängd
Uppmana talarna att sikta på en tidslängd på 3-5 minuter per tal. Om det är en större grupp kan ni satsa på 8-12 minuter. Detta hjälper till att hålla kvällen levande utan att dra ut på tiden.
Skapa ett tydligt schema för kvällen
För att hålla kvällen flytande, sikta på att ha max 15 talare. Optimalt är 10-12 talare. Detta balanserar möjligheten för gästerna att dela med sig utan att kvällen känns överbelastad.
Om möjligt, fördela talen genom hela kvällen, kanske mellan rätterna under middagen, så att inte alla tal sker på en gång. Detta hjälper till att behålla gästernas uppmärksamhet och gör kvällen mer dynamisk.
Se till att alla inblandade, inklusive catering och musikansvariga, är medvetna om tidsplanen för talen. Detta säkerställer att övergångarna mellan olika delar av kvällen är smidiga
Under bröllopsdagen
Under själva bröllopet har du som toastmaster eller toastmadame också ett visst ansvar när det kommer till talen.
Brudskål
När brudparet anlänt till festlokalen är det dags att utbringa en så kallad brudskål. Brudskålen är den första gemensamma skålen där du som toastmaster eller toastmadame utropar en kortare lyckoönskning till de nygifta.
Om det passar bättre med lokalen och festprogrammet går det även bra att hålla brudskålen när gästerna satt sig till bords. I vissa fall håller toastmastern även ett tacktal i samband med middagens avslut.
Tilldela talarna en särskild talarplats
Som toastmaster eller toastmadame är det också ditt jobb att se till så att talarna vet vart de ska stå. Många gånger är det mest lämpligt att hitta en talarplats, gärna en plats framför brudparet och så deltagarna ser den som pratar.
Presentera talarna
Som extra bonus kan du som toastmaster ta reda på en kort bakgrund om varje talare och skriva ihop en kort och underhållande presentation om talaren. När du sedan presenterat talaren och personen ska börja gå mot ledarplatsen sätter ni på en personlig låt, det brukar lätta upp stämningen och fungera som en partyhöjare!
Till dig som ska hålla tal på ett bröllop
Som bestman, familjemedlem eller nära vän är det vanligt att hålla ett tal till brudparet, eller bruden eller brudgummen för sig. Att hålla ett tal är ofta något som sätter tonen och känslorna för ett bröllop, våga ta chansen att göra något unikt, här kommer tips på hur man kan gå tillväga.
Förberedelse
Förberedelsen av bröllopstalet är A och O för dig som vill lyckas. Det går alltid bra att improvisera fram ett tal men oftast underlättar det att skriva och öva talet innan, det kan även hjälpa att minska nervositeten.
Talets innehåll
Ett bra tal har ofta en inledning, en huvuddel och en avslutning och bör följa en röd tråd. Nu till det svåra, vad ska du prata om? Funderar först ut vad din styrka är. Kanske har du lätt för att dra skämt, har du gamla bilder på bröllopsparet, eller någon övrig unik historia om bröllopsparet som andra kanske inte vet?
Det viktiga är att inte blir allt för personlig eller för internt. Försök att tänka att det ska vara underhållande för alla gäster att lyssna på ditt tal och om du drar för många personliga kopplingar kan det vara svårt för de andra att hänga med i dina berättelser.
Talets längd
Kanske har du själv varit på ett bröllop och upplevt att vissa tal kändes korta, mest bara som något att bocka av, medan andra tal bara upplevdes långdragna. Så vad är en optimal tid?
Håller du tal ensam är det en bra tumregel att satsa på 3-5 minuter. Se till att öva ditt tal innan och klocka hur lång tid det tar. Ta gärna notis på några stödrader om vad ditt tal ska handla om.
Om ni håller tal i en grupp, förslagsvis en lek eller filmvisning, då går det oftast bra att göra ett tal mellan 5-12 minuter. Oftast blir tal över 12-20 minuter väldigt långdragna.
Ta hjälp av stödanteckningar
För dig som verkligen vill försöka skapa ett minnesvärt tal rekommenderas du att skriva ihop det ungefär en vecka innan bröllopet. Se sedan till att öva tre gånger om dagen fram till bröllopet. Då brukar talet kunna hållas utantill och känns väldigt proffsigt!
För dig som är ovan att stå vid scen går det självklart bra att läsa upp ditt tal från mobilen eller än bättre bara små stödanteckningar. Ju mer du vågar släppa mobilen eller pappret, ju mer närvarnade känns ofta ett tal.
Framförande av talet
När du framför ditt bröllopstal till brudparet är det viktigt att du ställer dig upp och att du vänder dig till bruden och brudgummen. Det är tradition och visar att du hedrar de nygifta paret.
Tips till brudparet
En del par väljer att hålla ett bröllopstal till varandra under middagen. Det här är givetvis inget måste, som brudpar är ni fria att göra precis som ni vill. Det är inte alla som känner sig bekväma med att hålla tal och det är fullt förståeligt.
När bröllopsmiddagen börjar lida mot sitt slut kan det vara en trevlig gest att hålla ett tacktal till gästerna som närvarar under ert bröllop. Ni behöver inte förbereda ett långt tal, men ett personligt tack till de som är där brukar uppskattas av gästerna.
Taltraditioner och talarordning
Det finns en förutbestämd talarordning för de som tycker om traditioner. Enligt den bör stalen komma i följande ordning:
Brudskål
Välkomstskål
Brudens far
Brudgummens far
Brudens mor
Brudgummens mor
Brudparets tal till varandra
Äldre gäster
Syskon
Bestman/marskalk/tärna
Övrig släkt
Vänner
Telegram och videohälsningar
Tacktal
Ett bröllop ska kunna kännas levande och flödande, därför är det viktigt med struktur för bröllopet. Samtidigt, se till att njut och våga göra det oväntade, det är ofta det som gör bröllopen extra minnesvärda.
Klingande i glasen och fina tal hör bröllop till. Att hålla ett bröllopstal kan kännas pirrigt och nervöst men med dessa tips och rätt förberedelse kommer det gå utmärkt.